Boyan Slat – Europeaan van het Jaar 2017

opening-feb2017

22-jarige Nederlandse milieu-activist onderscheiden voor strijd tegen plastic soep

Foto: Marcel de Cnock

Elk jaar nomineren de Europese redacties van Reader’s Digest per land een kandidaat voor de onderscheiding Europeaan van het Jaar. De kandidaten moeten van grote invloed zijn op een dringende kwestie en bijdragen aan een beter leven voor anderen. De winnaar dit jaar is de 22-jarige, Nederlandse milieu-activist Boyan Slat.

Hij ontvangt de prijs vandaag voor zijn volhardende en innovatieve aanpak van een van de grootste milieuproblemen van de wereld. Als oprichter van de non-profit groep Ocean Cleanup in Delft, ontwikkelt hij een revolutionaire technologie om het plastic op te ruimen dat het zeeleven bedreigt en onze planeet vervuilt.

“Boyan Slat belichaamt alles waar Reader’s Digest voor staat”, zegt Paul Robert, hoofdredacteur van Reader’s Digest Nederland. “Hij slaagde er op jonge leeftijd in om mensen over de hele wereld te inspireren en steun te vinden voor zijn idee. En als zijn plan slaagt bewijst hij de hele mensheid een geweldige dienst.”

Er drijven op dit moment miljoenen tonnen plastic rond in de oceanen en elke dag komen daar tonnen bij. Als gevolg van de natuurlijke stroming hoopt dat afval zich op verschillende plaatsen op. Vooral in de Stille Oceaan drijft een reusachtige plastic soep rond. De Amerikaanse Ocean Conservancy waarschuwt dat er binnen tien jaar een kilo plastic in zee zal liggen voor elke drie kilo vis.

Het revolutionaire plan van Slat houdt in dat er enorme, V-vormige barrières in zee worden gelegd die het langs stromende plastic bij elkaar moeten brengen. Het plastic wordt dan opgevangen in drijvende torens en per schip afgevoerd om aan land te worden verwerkt tot herbruikbare pellets. “Plastic is een uitstekend materiaal”, zegt Slat, “en we zullen het altijd blijven gebruiken. Maar het mag geen wegwerpproduct zijn.”

Ondanks bedenkingen van andere milieugroepen en technici slaagde Slat erin miljoenen euros bij elkaar te schrapen, waaronder een subsidie van een half miljoen euro van de Nederlandse overheid. Daarmee werd afgelopen zomer een proefproject opgetuigd in de Noordzee. Op basis van de daarmee opgedane ervaring is nu het werk gestart aan het eerste grote systeem dat in de Stille Oceaan moet komen te liggen.

Het Ocean Cleanup team bestaat intussen uit 60 mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. De meeste medewerkers komen uit Nederland. Anderen komen uit Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Italië en Brazilië. De voertaal is Engels. CEO Allard van Hoeken (47) werd recent aangetrokken. Hij heeft twintig jaar ervaring in de offshore industrie. Hij zegt: “Boyan is de reden dat ik hier werk. Hij is een inspirerende kracht.”

Boyan Slat, die nog bij zijn moeder woont, wordt volledig door zijn project in beslag genomen. “Als ik wakker word besef ik dat ik er in mijn slaap aan gedacht heb”, zegt hij. “Als iemand anders erin slaagt de oceaan schoon te maken, fantastisch. Als het maar gebeurt. En als het gebeurt krijg ik tijd om een vriendin te zoeken, en boeken te lezen… en een nieuw probleem te zoeken.”

In alle internationale edities van Reader’s Digest staat in februari een uitgebreide reportage over Boyan Slat.

Deel het met uw vrienden

PinIt