Duizelingen de baas

16-10-health-dizzy

Volgens een literatuurstudie van University College London in 2015, gebaseerd op twintig onderzoeken, krijgt zo’n tien procent van de volwassenen in de wereld ooit in z’n leven last van duizeligheid en krijgt tussen de 17 en 30 procent van die mensen erge last.

door Samantha Ride-out
foto: Getty

“Ik stond onder de douche toen alles opeens voor m’n ogen begon te draaien”, zegt Lyn Roberts (54) uit het Canadese Victoria. “Ik kon alleen nog maar terug naar bed kruipen en wachten tot
het zou ophouden. En dat deed het ook.” Tot haar verrassing en opluchting ging de duizeligheid weg, maar ze was wel ongerust geworden.
En daar had ze een goede reden voor. Zes jaar eerder had Lyn heel veel last gehad van duizeligheid, die gepaard ging met misselijkheid en braken, en ze was toen zelfs twee keer in het ziekenhuis beland. Toen de aanvallen eindelijk stopten, was nog steeds niet duidelijk waardoor ze waren veroorzaakt. Dus toen ze twee jaar geleden weer duizelingen kreeg, was ze bang. In de maanden daarna kreeg ze steeds vaker aanvallen. Vorig jaar zomer verwees haar huisarts haar door naar een keel-, neus- en oorspecialist.
Deze dacht dat Lyn leed aan benigne paroxismale positieafhankelijke draaiduizeligheid (BPPD). Om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen besloot hij dat verder neurofysiologisch onderzoek geboden was.
“Die tests wezen uit dat ik inderdaad BPPD had. Ik was zo opgelucht dat het niet iets ernstigers was”, zegt ze. “Ik werd door die duizeligheid achtervolgd. Ik was bang dat ik geen normaal, vol leven meer kon leiden – niet zeilen met m’n man, spelen met m’n kleindochter.”
Lees verder in Reader’s Digest van oktober 2016

Deel het met uw vrienden

PinIt