tips om meubels te renigen met azijn
Foto Reader's Digest GID: Michal Kaniewski
Met zijn lage prijs is azijn een van de ultieme huismiddeltjes!

Met zijn lage prijs is azijn een van de ultieme huismiddeltjes! Wist u bijvoorbeeld dat u het ook kunt gebruiken om uw meubels te reinigen? Hierbij onze 5 tips:


1.
Kaarsvet verwijderen

Kaarsen zijn erg leuk bij een gezellig dinertje, maar jammer genoeg wil er nog wel eens gesmolten kaarsvet op uw houten meubels terechtkomen. Die verwijdert u als volgt. Maak het kaarsvet eerst zacht met een föhn op de warmste stand en neem zoveel mogelijk van het kaarsvet op met keukenpapier. Verwijder de rest met een doekje dat u drenkt in een oplossing van 1 deel witte azijn op 1 deel water. Veeg na met een zachte, absorberende doek en uw meubels zijn weer schoon.


2. Krassen in houten meubels onzichtbaar maken

Is er een kras in uw houten tafelblad gekomen die u elke keer dat uw blik erop valt ontzettend stoort? Hij valt minder op als u hem bewerkt met een mengsel van witte azijn of wijnazijn en jodium; doe de ingrediënten in een potje en breng het mengsel met een penseel op de kras aan (test het mengsel eerst op een onopvallend plekje). Voor donker hout gebruikt u een mengsel met meer jodium, voor licht hout een met meer azijn.


3. Vochtkringen op meubels verwijderen

Witte kringen van natte glazen op houten meubels verdwijnen met een mengsel van gelijke delen azijn en olijfolie, aangebracht met een zachte doek in de richting van de houtnerf (test het eerst op een onopvallend plekje). Veeg na met een andere schone, zachte doek. Witte vochtkringen verwijdert u van leren meubels door ze te betten met een spons die is gedrenkt in onverdunde witte azijn.


4. Overtollige meubelwas opnemen

Een overmaat aan meubelwas of meubelpoets kunt u verwijderen met verdunde witte azijn. Doop voor houten meubels een doek in een mengsel van gelijke delen azijn en water en wring deze goed uit. Veeg er dan, in de richting van de houtnerf, zoveel mogelijk was mee weg. Veeg droog met een zachte doek. Een leren bureaublad wordt weer mooi schoon door het simpelweg af te nemen met een zachte doek gedoopt in een oplossing van ¼ kop azijn en een ½ kop water. Neem overtollig vocht op met een schone doek.


5.
Leren meubels opfrissen

Heeft uw leren bank of luie stoel zijn glans verloren? Herstel hem in zijn vroegere glorie door het meubelstuk in te spuiten met een mengsel van gelijke delen azijn en gekookte lijnzaadolie, dat u in een plantenspuit giet en goed schudt. Verdeel het mengsel met een zachte doek gelijkmatig over het oppervlak (test het eerst even op een onopvallende plek), laat het een paar minuten intrekken en veeg na met een schone doek. 

Meer handige tips vindt u in het boek Verrassende oplossingen voor dagelijkse problemen.

 

Meest gelezen in Huis & tuin

  1. Tuin sproeien of niet?
  2. 3 Tips voor een mooie tuin in de zomer
  3. Wespen- en bijensteken

Meer Hints

Reageer op dit artikel

Naam*
E-mail*
Reactie*

Tip de redactie!

 

Verdien € 100,- door ons uw bijdrage te sturen!


Wilt u reageren op een van onze artikelen, hebt u een suggestie of een tip voor de redactie? 

Of wilt u 100 euro verdienen met een persoonlijke bijdrage voor een van onze rubrieken, Lachen!, Leven of Op 't Werk? 
 

Stuur uw reactie!